De krimp van de markt voor financiële tussenpersonen zet ook dit jaar door. Schaalvergroting, verandering van verdienmodellen en toegenomen wet- en regelgeving zorgen voor een afname van het aantal dienstverleners.

Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd rapport van het Ratinginstituut Financieel dienstverleners.

Het Ratinginstituut (RIFD) heeft gekeken naar financieel adviseurs met een vergunning van toezichthouder AFM. Daarvan zijn er 310 gestopt en 100 bijgekomen in de eerste negen maanden van 2015. Per saldo een krimp van 210. De verwachting is dat dit op jaarbasis zal uitmonden in een krimp van het financieel adviseurs met 280.

Dit cijfer past in een trend die in 2012 in een rapport van adviesbureau Fred de Jong werd voorspeld: een krimp van de totale markt voor financieel adviseurs met zo’n 15 procent per jaar. Begin 2012 waren er nog 8.200 bureaus. De database van het RIFD bevat momenteel 7.100 intermediairs, wat redelijk overeenkomt met de voorspelde krimp van circa 300 per jaar.

Financieel adviseurs: schaalvergroting en ander verdienmodel

Belangrijke reden voor de afname van het aantal financiële tussenpersonen vormt de toegenomen wet- en regeldruk, mede naar aanleiding van de financiële crisis en de woekerpolisaffaire. De eisen voor de zorgplicht van financieel dienstverleners zijn de afgelopen jaren fors aangescherpt. Dit heeft ook geleid tot schaalvergroting.

Daar komt nog bij dat financieel adviseurs sinds 2013 te maken hebben met het zogenoemde provisieverbod. Dat houdt in dat consumenten rechtstreeks voor financieel advies betalen aan de adviseur die zij in de arm nemen. Het gaat dan om advies over complexe financiële producten, bijvoorbeeld levensverzekeringen, pensioenen en hypotheken.

In het oude systeem was het vaak zo dat de aanbieder van het product de adviseur betaalde. Het provisieverbod is ingevoerd om te zorgen dat adviezen over complexe financiële producten niet meer worden gestuurd door de aanbieders, maar heeft financieel adviseurs wel geconfronteerd met de noodzaak van een ander verdienmodel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl